Над 200 жители на емблематичното село Мадара са депозирали жалба до кмета на Шумен Любомир Христов и до общинския съвет заради огромните проблеми със сметопочистването и извозването на битовите отпадъци.

Хората от селото протестират, че боклуците се почистват само два пъти в месеца, което обрича Мадара на мръсотия и смрад. Контейнерите за битови отпадъци се запълват още първата седмица и на следващата ние вече няма къде да изхвърляме сметта, пишат в жалбата си възмутените жители на Мадара. Така селото, което е популярен  туристически обект заради емблематичния Мадарски конник, посреща български и чужди туристи с отблъскващи гледки на препълнени казани и разпилени около тях боклуци.

jalba

„Собственици сме на имоти и жилищни сгради в с Мадара, част от община Шумен, редовно плащаме данъци и такса смет и очакваме от вас и общинската администрация да извършвате услугата, за която сме ви платили съгласно ЗМДТ.  За наше съжаление, община Шумен не изпълнява коректно задълженията си“ – тези обвинения към администрацията отправят жителите на Мадара, които не получават качествена услуга по сметопочистване и сметоизвозване.

Те напомнят, че съгласно закона платената услуга трябва да включва и миене на улиците и обществените пространства. „Това никога не се е случвало по време на вашето управление“, обръщат се хората от селото към кмета на Шумен Любомир Христов.

Припомняме, че от първия мандат на Л. Христов графикът за почистване на селата беше разреден и битовите отпадъци в населените места се събират само веднъж на две седмици.  И досега сроковете не са променени, въпреки протестите на почти всички селски кметове и на местните жители, и обещанията, които Христов раздаваше по време на предизборната си кампания за втори мандат.

В жалбата си до общината жителите на Мадара настояват битовите отпадъци в селото да се извозват всяка седмица, каквато е била практиката до встъпването в дължност на Любомир Христов. Хората от популярната дестинация искат също поне веднъж месечно да се извършва машинно метене и миене на основните улици в селото.

„Ако не се съобразите с основателните ни искания , ще бъде принудени да заведем дело срещу община Шумен за неизпълнение на задължението ви по ЗМДТ“, предупреждават жителите на Мадара, като дават срок от 1 месец за отговор на исканията си.

Източник: radian.bg

Вила „Св. Михаил“

Villa St. Michael предлага настаняване в Мадара, на 2,9 км от Мадарския конник. Разполага с бар, безплатен частен паркинг, общ салон и градина. На разположение има обща кухня и тераса. Климатизираните стаи включват бюро, изглед към градината и безплатен WiFi.

+359 894 379 393villa-st-michael.bgВиж повече

Последни новини

Събрание за организиране на национална гражданска инициатива за промени в ЗАТУРБ
25/07/2020

Събрание за организиране на национална гражданска инициатива за промени в ЗАТУРБ

На 25.07.2020 г. пред сградата на кметството на с. Мадара ще се проведе организационно събрание за Национална…

Виж повече
Окончателно решение на ВАС касаещо електроснабдяването на имотите в стопански двор на бившото ТКЗС-Мадара
17/07/2020

Окончателно решение на ВАС касаещо електроснабдяването на имотите в стопански двор на бившото ТКЗС-Мадара

Днес 17.07.2020 г. на страницата на ВАС беше публикувано окончателното решение по Адм. Дело № 2133/2020. С…

Виж повече
Интервю на БНР с кмета на с. Мадара
29/06/2020

Интервю на БНР с кмета на с. Мадара

Днес с кмета на с. Мадара беше проведено интервю по телефона с тема възстановяване статута на с.…

Виж повече
Неочакван ефект от COVID-19 за с. Мадара
17/04/2020

Неочакван ефект от COVID-19 за с. Мадара

Неочакван ефект от коронавируса – шуменското село Мадара официално увеличи жителите си с почти 25 процента. След…

Виж повече

село Мадара © 2021. Всички права запазени.

Дизайн и разработка от Web Arts