На 23 април честваме Световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Години по-късно, на 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден светът отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието.
Както казва английският философ и писател Франсис Бейкън „книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“.

Трудно е да осмислим огромното значение на книгите – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, предлагат ни знание и мъдри съвети, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора.

„Четенето на книги е разговор с най-добрите умове на отминалите времена, и то разговор, в който те ни споделят своите най-добри мисли.“ – Декарт

По повод празника, който желае, може да сподели в коментар своята любима книга!

Четете, приятели!

Вила „Св. Михаил“

Villa St. Michael предлага настаняване в Мадара, на 2,9 км от Мадарския конник. Разполага с бар, безплатен частен паркинг, общ салон и градина. На разположение има обща кухня и тераса. Климатизираните стаи включват бюро, изглед към градината и безплатен WiFi.

+359 894 379 393villa-st-michael.bgВиж повече

Последни събития

Честит ден на българската просвета и култура
24/05/2020

Честит ден на българската просвета и култура

24 май е един от най- светлите празници в българския календар, дълбоко скътан в сърцето и душата…

Виж повече
НЧ „Просвета-1908“ с. Мадара зарадва своите самодейци
14/04/2020

НЧ „Просвета-1908“ с. Мадара зарадва своите самодейци

Днес НЧ“Просвета-1908″с. Мадара зарадва своите самодейци и читалищни деятели с подарък за Великден. Това са хората, които…

Виж повече
Международният ден на детската книга
02/04/2020

Международният ден на детската книга

Международният ден на детската книга отбелязваме на 2 април. Датата е избрана, тъй като на нея през…

Виж повече

село Мадара © 2021. Всички права запазени.

Дизайн и разработка от Web Arts