Предстоящи събития

Ден на българската просвета и култура
24/05/2020

Честит ден на българската просвета и култура

24 май е един от най- светлите празници в българския календар, дълбоко скътан в сърцето и душата…

Виж повече
Световен ден на книгата и авторското право
23/04/2020

Честит световен ден на книгата и авторското право

На 23 април честваме Световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит…

Виж повече
Подарък за Великден
14/04/2020

НЧ „Просвета-1908“ с. Мадара зарадва своите самодейци

Днес НЧ“Просвета-1908″с. Мадара зарадва своите самодейци и читалищни деятели с подарък за Великден. Това са хората, които…

Виж повече
Международен ден на детстката книга
02/04/2020

Международният ден на детската книга

Международният ден на детската книга отбелязваме на 2 април. Датата е избрана, тъй като на нея през…

Виж повече
Виж всички

За читалището

Читалището в село Мадара е основано през 1908 г. Проведено е учредително събрание, на което се избира и първото читалищно настоятелство с председател Стойчо Мирчев. Утвърдено е със Заповед от Министерството на народното просвещение от 13 февруари 1909 г. с наименование Народно читалище „Просвета”. Първоначално се е помещавало в частна къща.

По време на Балканската война читалищната дейност е свързана с дейността на писателя Трифон (Трайко) Симеонов, който по това време работи като учител в селото. На 15 февруари 1936 г. в салона на читалището е представена първата театрална пиеса „Янка войвода”. През 1949 г. е възложено проектирането на собствена читалищна сграда.

Официално тя е открита на 1 май 1961 г. Оттогава до днес най-съществена част от дейността на читалището е художествената самодейност – театрално, певческо и танцово изкуство. Читалището се ръководи от Управителен съвет, който се избира за две години на общо събрание. Към настоящия момент председател на читалището е Савка Николова, а секретар – Йовка Димитрова. Днес НЧ „Просвета – 1908” развива богата дейност и е начело на всяка културна проява в селото и региона. Към него е основан самодеен състав „Пеещи сърца” и танцов състав „Мадара”. Активно участие в читалищната дейност вземат и учениците от ОУ „Панайот Волов”, село Мадара. На Бъдни вечер момчетата са коледари. Те обхождат домовете и във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и отправят благопожелания към тях. На Лазаровден момичетата лазаруват.

През годините самодейците участват в много събори, фестивали и прегледи на художествената самодейност. Атрактивно е участието им в празниците на плодородието в Шумен. През 2010 г. читалището печели проект „Глобални библиотеки” за оборудване с 3 компютъра, мултимедия и мултифункционално печатно устройство. Провеждат се и обучения на деца и възрастни за работа с компютър.

През 2016 г. НЧ „Просвета – 1908” съвместно с ОУ „Панайот Волов”, с. Мадара, Общински фонд „Култура” и СНЦ „Супри”, гр. Шумен бе осъществен проект „Древна Мадара – непресъхващ извор на слово, песни и танци”. В него младите актьори от училището в село Мадара представиха „Мадарска легенда” от Ангел Каралийчев и чрез слово, песни, танци и картини пресъздадоха Древна Мадара. През 1982 г. е учредено друго културно средище за поддържане и развитие на културните традиции в селото – Клуб на пенсионера. През 1986 г. е построена масивната сграда на Културния клуб на пенсионера. Самодейците от читалището и клуба, организират и празнуват всички празници съвместно: Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан, Първа пролет и др.

из „Съвременна Мадара“ от Васил Маринов

село Мадара © 2021. Всички права запазени.

Дизайн и разработка от Web Arts