Община Шумен продължава да ограбва своите села, като маскира действията си под благородното заглавие на приетата миналата година “Програма за развитие на малките населени места”.

Това е най-забележимо при селата, които все още не са изпаднали в необратим упадък и липса на младо население, но с целенасочената си урбанистична политика община Шумен, а и почти целият Общински съвет, който на предходната сесия беше наречен заради състава си – “градски” съвет от кмета на с. Мадара е на път да унищожи и малкото останала надежда на жителите от селата, че и те са хора, наравно с гражданите.

На тази сесия ще бъде гласувано съгласно чл.21, ал.1, т.8 от ЗМСМА (вероятно безпроблемно) от ОбС решение, с което Общината ще може да продаде на търг нови два имота от територията на с.Мадара с първоначална цена от 26,900 лева без ДДС.

Съгласно разпоредбата на чл.52, ал.5, т.1 1. не по-малко от 30 на сто от постъпленията от продажбата на общински нефинансови активи да се използват за финансиране на изграждането, за основен и текущ ремонт на социалната и техническата инфраструктура на територията на съответното населено място, като това задължително трябва да бъде включено в реението на ОбС по чл21, ал.1.

Предвид продажбите на активи от този тип от с. Мадара от предходни години (над 250, 000 лева), като само от предходната 2021 те са в размер на над 100,000 лева и НУЛЕВИТЕ посъпления за Мадара от тях, кметът на селото предложи Общински съвет Шумен да приеме сумата по чл.52, ал.5, т.1 от ЗМСМА да бъде в размер на 60% от постъпленията при конкретната продажба, а средствата да се използват целево за ремонт и озеленяване на площадът на селото., изграден 1972-1976 г, които в момента е в окаяно състояние.

Кметът информира комисията че за целта има подготвен проект с безвъзмездната помощ на частни лица и фирми.

Визуализация нa проекта за реновиране на центъра на с. Мадара

Уви – никой от присъстващите 7 члена на Икономическа комисия  не подкрепи предложението му!

Аргументите им бяха:

Ами то село Мадара има все още имоти за продаване, а има села които разпродадохме всичко още преди 10 години. Село Мадара трябвало да е солидарно с тези села и да им бъде донор!!!

Господа и дами общински съветници – с. Мадара се присъедини към Вашата градска община не за да ви бъде донор на пари, а защото разчитахме, че вие по-добре ще управлявате харизаното ви имущество на селото в полза на неговото население и надеждата за по добро развитие, инфраструктура, здравеопазване и т.н. Община Шумен няма НИКАКЪВ принос в придобиването на обявените за продажба селски имоти – тя ги наследи от община Каспичан и с. Мадара БЕЗПЛАТНО и няма никаква причина вие да отказвате средствата от тези имоти да останат в нашето село. Ако искате да спонсорирате другите села – правете го с ваши средства! Бюджетът на Общински съвет -Шумен е в общ размер от над 650 000 лева – отделете от там средства за селата, чието имущество вече сте разпродали въз основа на Вашите решения, а приходите от имотите на с. Мадара оставете на хората, които са ви възложили да ги управлявате в техен интерес.

Другото си е нагла кражба!