Днес 17.07.2020 г. на страницата на ВАС беше публикувано окончателното решение по Адм. Дело № 2133/2020. С решението си Съдът потвърждава изцяло първоинстанционото Решение на Административен съд – София град,  с което беше отменено решение на КЕВР в полза на монополиста Електроразпределение Север. Решението на съда, също така съдържа и задължителни указания към регулатора при издаването на ново решение по моята жалба.

 

Какво всъщност означава това за потребителите на услуги от монополистите:

1. Ако притежавате имот, който в момента е с прекъснато електрозахранване – например стара къща на село или имот и сгради в бивш стопански двор с влязъл в сила ПУП, какъвто е и моят случай, то вие имате право да изискате от електроснабдителното дружество ( в случая Електроразпределение Север АД) да ви бъде възстановено подаването на електроенергия към имота като за „обект с прекъснато електрозахранване“ съгласно Наредба №6 на КЕВР. Т.е. разходите за възстановяването ще са само 20-30 лв., а не както до сега дружествата изискваха да им се плаща, като за присъединяване на нов обект по 480 -680 лв.

2. Ако СТИ (електромера) не е разположен до/или на границата на вашият имот, то вие може да изискате от монополиста да го измести, така че да бъде спазено нормативното изискване на Наредба №6. Изместването е изцяло за сметка на оператора – електроснабдително дружество.

3. Ако вие ползвате електроенергия за лични нужди, то енергийното дружество е длъжно да се съобрази с искането ви договорът за присъединяване и доставка на електроенергия да бъде сключен с вас като с БИТОВ клиент. Не е от значение къде се намира имота ви или какъв е неговият статут – дали е битова сграда, хале, стопанска постройка и т.н.

Вила „Св. Михаил“

Villa St. Michael предлага настаняване в Мадара, на 2,9 км от Мадарския конник. Разполага с бар, безплатен частен паркинг, общ салон и градина. На разположение има обща кухня и тераса. Климатизираните стаи включват бюро, изглед към градината и безплатен WiFi.

+359 894 379 393villa-st-michael.bgВиж повече

Последни новини

Събрание за организиране на национална гражданска инициатива за промени в ЗАТУРБ
25/07/2020

Събрание за организиране на национална гражданска инициатива за промени в ЗАТУРБ

На 25.07.2020 г. пред сградата на кметството на с. Мадара ще се проведе организационно събрание за Национална…

Виж повече
Интервю на БНР с кмета на с. Мадара
29/06/2020

Интервю на БНР с кмета на с. Мадара

Днес с кмета на с. Мадара беше проведено интервю по телефона с тема възстановяване статута на с.…

Виж повече
Жители на Мадара заплашват със съд Община Шумен
15/05/2020

Жители на Мадара заплашват със съд Община Шумен

Над 200 жители на емблематичното село Мадара са депозирали жалба до кмета на Шумен Любомир Христов и…

Виж повече
Неочакван ефект от COVID-19 за с. Мадара
17/04/2020

Неочакван ефект от COVID-19 за с. Мадара

Неочакван ефект от коронавируса – шуменското село Мадара официално увеличи жителите си с почти 25 процента. След…

Виж повече

село Мадара © 2021. Всички права запазени.

Дизайн и разработка от Web Arts